Degustare inedită la Craiova : vinuri de la Crama Histria asociate cu brânzeturi de la Delaco

Degustare inedită la Craiova : vinuri de la Crama Histria asociate cu brânzeturi de la Delaco

300px-Flag_of_France.svg

FR

Asociația Bloggerilor Olteni și Dicționarculinar.ro au organizat joi, 1 august 2019, o nouă degustare de vinuri și brânzeturi, în incinta superbului restaurant Casa Zamfirescu din Craiova.

Brânzeturile de la Delaco au fost însoțite de data aceasta de vinuri propuse de un partener mai special, venit de la malul Mării Negre: Crama Histria. Pe lângă renumitele vinuri din gama Ammos, am avut privilegiul de a degusta și vinuri atipice, ediție limitată, bazate pe fermentația florei indigene, din gama Nikolaos.

Au fost propuse spre degustare următoarele asocieri de vinuri și brânzeturi:

  1. Nikolaos Alb – Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco
  2. Ammos Alb – Riesling & Sauvignon Blanc + Brie Ile de France
  3. Nikolaos Rose – Merlot Rose + Delaco Branza pentru gratar
  4. Ammos Rose – Cabernet Sauvignon & Merlot Rose + Havarti Delaco D’Exceptie
  5. Ammos Rosu – Cabernet Sauvignon & Merlot + Grana Padano Delaco D’Exceptie

67688120_10156963842804442_4928488612976132096_n

Ascultându-l pe Paul, proprietarul plantației viticole, am simțit pasiunea pe care o pune în munca lui, ambiția și curajul de a realiza aceste vinuri autentice, riscând anual 5 tone de struguri doar pentru plăcerea pură de a obține unul dintre cele mai curate și mai naturale vinuri din câte există pe piață în acest moment. La fel ca în dragoste, când faci un vin bazat pe flora spontană, riscurile sunt pe măsura satisfacțiilor. Poți oricând să pierzi, dar câtă bucurie să reușești ceea ce ți-ai dorit! Iar actele de curaj ale lui Paul sunt anual răsplătite prin uimitoarele vinuri din gama Nikolaos care pe mine, personal, m-au cucerit pe loc.

67527367_2361841420602733_3436445995439751168_n

Am votat fără ezitare prima pereche degustată (Nikolaos Alb – Sauvignon Blanc + Mozzarella Delaco) și am avut norocul chiar să câștig cele două produse prin tragere la sorți, bucurându-mă încă o dată acasă de gustul unic al vinului preferat. După părerea mea a fost cel mai pur și cel mai bun vin nu doar al serii, ci probabil pe care l-am gustat în ultimii ani. Subintitulat „Terroir de Dobrogea”, delicatul Sauvignon Blanc, cu aciditate medie, merge minunat servit rece alături de o Mozzarella fină de la Delaco.

Răsfoind site-ul Cramei Histria, am regăsit aceeași pasiune cu care ni s-a vorbit în momentul degustării. Vinurile „inspirate de briza mării”, ce conțin „un strop din soarele Dobrogei”, ne fac să simțim viața „în roz”, „în roșu” sau „în alb”, conform propriilor preferințe. La toate acestea se adaugă povestea cetății Histria, însoțită de foșnetul valurilor și de parfumul unei istorii străvechi de mii de ani.