Degustare la restaurantul Casa Zamfirescu din Craiova: vinuri „Domeniul Bogdan” și brânzeturi „Delaco”

Degustare la restaurantul Casa Zamfirescu din Craiova: vinuri „Domeniul Bogdan” și brânzeturi „Delaco”

FR 300px-Flag_of_France.svg

Toamna își întinde aripile tot mai mult, frigul deja își face apariția, iar noi simțim cum treptat se instalează sezonul rece. Însă oricât de mult am regreta vara, cu căldura și dinamismul ei, nu putem nega plăcerea de a savura un vin grozav lângă șemineu sau lângă sobă/lângă calorifer – fiecare după posibilități – în compania celor dragi sau, de ce nu, privind un film ori citind o carte bună.

Pentru a păstra tradiția, Asociația Bloggerilor Olteni și DicționarCulinar.ro au organizat o nouă degustare de vinuri și brânzeturi. La ultimele degustări la care am participat am descoperit vinuri și brânzeturi foarte bune, însă aceasta din urmă, organizată în crama superbului restaurant craiovean Casa Zamfirescu, a fost cu adevărat impresionantă prin calitatea produselor oferite de sponsorii evenimentului. Am descoperit cinci vinuri organice ale producătorului dobrogean Domeniul Bogdan, dintre care două albe, un roze și două roșii, asociate inspirat cu cinci sortimente de brânzeturi ale marelui producător Delaco. Bineînțeles că nu am putut rezista nici tentațiilor din meniul restaurantului și am comandat o pizza delicioasă.

 

Vinuri organice, naturale, de cea mai bună calitate

 „Domeniul Bogdan” este unul dintre puținii vinificatori curajoși care produc vinuri biodinamice, bazate pe flora spontană și pe terroir, spre deosebire de majoritatea vinurilor comerciale, fabricate pe bază de selecție de drojdii și tratate cu substanțe specifice.

Grație prezentării profesioniste realizate de sommelierul Vlad Burugă, am aflat detalii deosebit de interesante referitoare la modalitățile de cultivare ecologică a viței de vie Domeniul Bogdan: pentru că nu-și permit să trateze (evită folosirea de soluții chimice), ei trebuie să prevină îmbolnăvirea culturilor, iar acest lucru se realizează atât prin alegerea optimă a parcelelor viticole, cât și printr-o bună relație cu proprietarii terenurilor din vecinătatea acestora, care au grijă să nu-și stropească culturile în zilele cu vânt puternic. De asemenea, viticultorii dețin secrete care țin de cele mai mici detalii, precum tăierea viei în funcție de fazele lunii sau presarea strugurilor folosind azot (gaz), astfel încât strugurii nu oxidează deloc pe parcursul stoarcerii și aromele se păstrează intacte.

În funcție de tipul de fermentație la care este supus (alcoolică sau malolactică), vinul capătă sau nu cremozitatea care, de altfel, poate fi obținută și prin batonaj. Diferitele vinuri se pot obține și prin cupaj: soiurile de struguri se vinifică separat, apoi se combină până se obține aroma dorită. Procesul de maturare a vinului are loc la stejar, iar învechirea acestuia se produce abia din momentul când el ajunge în sticlă.

glass-1Cu siguranță producătorii de la Domeniul Bogdan au și alte secrete, însă atu-ul vinurilor lor este faptul că pun accent pe proprietățile naturale ale viței-de-vie și ale strugurilor.

Vinurile Domeniul Bogdan se găsesc în centrele comerciale HoReCa și în magazinele specializate de vinuri.


Cum apreciem calitatea vinului ?

Împreună cu colegii din Asociația Bloggerilor Olteni, ne-am exersat abilitățile de degustători, acordând atenție tuturor simțurilor implicate în analiza organoleptică (senzorială) a licorii lui Bacchus: văzul, mirosul și gustul. Ca să ne facem o părere cât mai corectă despre calitatea unui vin, este necesar să cunoaștem câteva detalii pe care să le punem în practică la fiecare degustare, pentru a aprecia cele patru elemente care trebuie să fie în echilibru pentru ca vinul să fie bun: savoarea, aciditatea, aromele și alcoolul.

Mai întâi privim vinul și îi apreciem culoarea, limpezimea și strălucirea: înclinăm ușor paharul având în spatele lui un fundal alb (poate fi un perete sau cămașa vecinului de masă) și privim strălucirea licorii. Cu cât vinul este mai strălucitor, cu atât el este mai tânăr.

Al doilea simț la care apelăm este cel olfactiv: fără a aera vinul, înclinăm ușor paharul spre noi și mirosim baza deschiderii, luând astfel primul contact cu parfumurile degajate de vinul nostru. Aerăm vinul (învârtim ușor lichidul pe pereții paharului printr-o mișcare circulară a încheieturii mâinii), apoi mirosim din nou explozia de arome eliberată prin aerare.

Cel de-al treilea simț, în sfârșit, este cel gustativ: gustăm mai întâi o cantitate mică de vin, pentru a lua primul contact cu textura și savoarea acestuia, apoi luăm o cantitate mai mare, udăm bine palatul, îl spargem cu limba și înghițim, menținând câteva secunde vârful limbii lipit de cerul gurii: astfel vom simți în detaliu aromele vinului pe care îl savurăm.

Am parcurs aceste etape cu toate vinurile degustate și toate mi s-au părut excepționale! Cine nu crede, n-are decât să se convingă personal, făcând același lucru! Și ca să fie mai interesantă această activitate de explorare, vă mai împărtășesc un secret: unitatea de măsură a intensității aromei vinului se numește Caudal (fr. „caudalie”) și este echivalent cu aproximativ o secundă. Așadar, când țineți limba în cerul gurii, după cea de-a doua înghițitură de vin, încercați să stabiliți și câți Caudali are acesta. Nu vă garantez că veți obține din prima încercare un rezultat corect, însă după mai multe exersări veți căpăta experiență și veți da răspunsuri tot mai bune!

 

Asocierile culinare propuse pentru degustare au fost :

  • Vin Sauvignon Blanc cu brânză Camembert Île-de-France,
  • Vin Chardonnay cu brânză Havarti Arla,
  • Vin Rozé din Merlot si Fetească Neagră cu brânză Emmentaler Delaco,
  • Vin Syrah cu brânză Gouda Delaco D’Exceptie și piper mozaic,
  • Vin Cuvée Experience (Fetească Neagră + Merlot + Syrah) cu brânză Grana Padano Delaco D’Exceptie

Deși ar fi mai simplu să povestesc doar despre combinația mea preferată, pe care am și votat-o la finalul degustării, prefer să spun câte două cuvinte despre fiecare dintre cele cinci asocieri gastronomice, pentru că toate au fost excelente.

 

71330542_2699369366754096_8641899607472734208_nSauvignon Blanc și Camembert Île-de-France

Vinul alb, a cărui strălucire ne indică o producție recentă, degajă un buchet aromat, cu nuanțe de citrice și o aciditate destul de pronunțată încât să necesite asocierea cu cremoasa regină a brânzeturilor, Camembert Île-de-France, al cărei gust inconfundabil se îmbină, într-o explozie de arome de nuci și ciuperci, cu cel al vinului Sauvignon Blanc care, la fel de bine, s-ar fi putut asocia cu brânza Brie.

 

Chardonnay și Havarti Arla – asocierea mea preferată 71700288_2699369313420768_222747883122720768_n

Era imposibil să nu votez pentru minunatul Chardonnay, care a reușit să-mi încânte simțurile încă de la primul contact cu aromele sale florale și prospețimea sa primăvăratică. Aciditatea și concentrația de alcool ceva mai scăzute decât cele ale predecesorului său lasă mai mult loc de manifestare aromelor de flori și fructe exotice. La degustare ne-a fost servit alături de brânza daneză Havarti Arla, obținută din lapte de vacă pasteurizat, al cărei nume, provine de la regiunea Havarthigaard in Øverød unde, în 1852, Hanne Nielsen avea o fabrică modernă de brânzeturi. Pentru a obține textura cremoasă, moale și suplă, Havarti necesită un proces de maturare de mai multe luni. Chardonnay este un vin corpulent, de 6-7 caudali, care, asociat cu aromele de unt proaspăt și caramel ale brânzei Havarti Arla, constituie o gustare delicioasă ce poate fi servită cu orice ocazie.

 

70892602_2699368066754226_7019174904784224256_nRozé din Merlot + Fetească Neagră și Emmentaler Delaco

„Albul băutorilor de roșu sau roșul băutorilor de alb”, ca să-l citez pe sommelierul nostru Vlad Burugă, vinul rozé propus spre degustare este obținut dintr-un amestec de Fetească neagră și Merlot, cu arome de fragi, zmeură și petale de trandafir. În general, vinurile rozé se obțin din strugurii negri, prin extracția de culoare. La majoritatea strugurilor pulpa este albă, coaja fiind cea care conține pigmenți. Pielițele se lasă în must până când el își trage culoarea dorită, apoi acestea se extrag. Rozé-ul Domeniul Bogdan este un vin gastronomic corpulent, cu aciditate medie, plin de prospețime, ce poate fi asociat cu preparate culinare consistente. La degustare a fost prezentat alături de brânza Emmentaler de la Delaco, cu arome de nucă și fructe uscate.

 

70890710_2699367960087570_872024175227699200_nSyrah și Gouda Delaco D’Exceptie + piper mozaic

Seria degustărilor a continuat cu primul vin roșu, Syrah, cu note de piper și cacao, alături de brânza olandeză Gouda d’Exceptie de la Delaco, o brânză grasă, puternic aromată, ce se servește presărată cu puțin piper mozaic.

 

70807149_2699367936754239_875760478947639296_n.jpgCuvée Experience (Fetească Neagră + Merlot + Syrah) și Grana Padano Delaco D’Exceptie

Ultimul vin al serii a fost tot unul roșu, însă unul complex, cu nuanțe de prună uscată, cireșe negre și o ușoară aromă de fum împrumutată de la vasul în care a fost depozitat până la maturare, al cărui lemn a fost prăjit în prealabil. Consistența vinului, precum și aromele sale, i-au determinat pe organizatori să-l asocieze cu brânza Grana Padano, uscată, cu o aromă intensă cu note de smochină uscată ce se îmbină perfect cu cele ale vinului.

După cum știm, vinul se alege în funcție de moment și de mâncărurile împreună cu care este degustat. Cu cât vinul este mai complex, cu atât el se potrivește mai multor momente și mai multor asocieri culinare. Cât despre brânză, ea este aproape nelipsită de pe masa românilor, fiind una dintre gustările cele mai rapide și mai la îndemână. Un sandviș cu brânză este întotdeauna binevenit, fie că vorbim de micul dejun, de o gustare rapidă în cursul zilei sau spre seară. Este o gustare suficient de ușoară încât să ne permită să luăm seara o cină bună la restaurant.

 

Credite foto:

https://danielbotea.ro/

http://adriansora.ro/

http://bloginimagini.ro/

https://marianbuzarnescu.ro/

https://domeniulbogdan.ro/