#PrinHD – ediția de toamnă : locuri superbe, oameni minunați

#PrinHD – ediția de toamnă : locuri superbe, oameni minunați

300px-Flag_of_France.svg

FR

Blogoltenii #PrinHD

1index.jpgParticiparea mea la ediția de toamnă a evenimentului #PrinHD (27-29 septembrie 2019) a fost unul din acele momente la care aderi fără să știi prea bine ce și cum, dar care se dovedește super! Mai auzisem eu de evenimentul hunedorean pe la prietenii din Blogosfera Oltenească (cum numim noi Asociația Bloggerilor Olteni), însă nici prin minte nu mi-a trecut că voi primi și eu invitația de a participa la următoarea ediție. Așadar, am primit vestea cu bucurie maximă și am acceptat pe loc.

IMG_20190927_193543.jpgAm pornit la drum direct de la serviciu cu încă trei colegi de blogosferă, unul dintre ei fiind Daniel Botea, sufletul asociației noastre, într-o superbă zi de toamnă, însorită și cu cer senin, numai bună de călătorit. După mai bine de 4 ore de șofat, am ajuns spre seară la Deva, unde eram așteptați de organizatori într-un cadru superb, la „cafeneaua dependentă de cultură” Jos Pălăria și concertul prietenului nostru bucureștean, (al)chimistul muzician Marius Matache. Dacă treceți prin Deva sau cu atât mai mult dacă locuiți acolo, trebuie să savurați ceva bun la cafenea. Partea cea mai drăguță este că tot acolo puteți răsfoi sau împrumuta o carte din bibliotecă sau vă puteți aduce copiii să se joace în spațiul destinat lor, profitând de câteva momente de relaxare binemeritate.

După o masă excelentă în compania prietenilor, viața este frumoasă!

După concert am plecat cu toții la cazare, o superbă vilă pe malul lacului Cinciș. Acolo ne aștepta o masă cu bunătăți pregătite de gazdele noastre Călin Bobora și Cosmin Bachnev din produse de la AVIS 3000, precum și tradiționalii virșli (încă nu am ajuns la un numitor comun referitor la forma de singular a acestui cuvânt). Mai o bere, mai o pălincă, mai un vin de Sâmburești adus de la Craiova: limbile au început să se dezlege și prieteniile să se lege. La petrecerea de seara s-a consumat apa oferită de Aqua Carpatica și nu numai, în sensul că, pe lângă apă minerală și plată, ne-am bucurat de super-vinurile oferite de domeniile Sâmburești (Chardonnay, Roze, Merlot) printre care și minunatul Chardonnay Chateau Valvis, medaliat cu aur în 2017 la Concursul „Vinalies Internationales” de la Paris, obținând astfel recunoaștere din partea Uniunii Oenologilor Francezi și plasând România pe harta internațională a vinurilor excepționale prin soiurile locale și internaționale care sunt vinificate cu ajutorul noilor tehnologii și a metodelor tradiționale de vinificare.

A doua zi dimineața, toată lumea era în picioare, cei mai matinali fiind, desigur, responsabilii cu micul dejun: Chef Tinu (master chef Alex Hora) și președintele blogoltean Daniel Botea. Ca să începem ziua bine, ne-am delectat cu câte o omletă făcută din ouă proaspete de la AVIS 3000, care să ne dea energie pentru periplul pe care urma să-l facem prin ținutul Hunedoarei, știut fiind că oul este cel mai complet aliment, conform dr. Mirela Șaia, specialistă în diabet, nutriție și boli metabolice, fiind unul dintre alimentele bogate în grăsimi bune.

Complexul avicol integrat AVIS 3000

IMG_20190928_124643.jpgA urmat vizitarea complexului avicol integrat AVIS 3000, un adevărat gigant al aviculturii românești, axat pe creșterea puilor de carne și a găinilor ouătoare, producând totul, de la puii de o zi, până la furajele necesare și abatorizarea puilor de carne. Ceea ce m-a impresionat în mod deosebit a fost curățenia exemplară din halele cu păsări.

Ascultând povestea firmei AVIS, am înțeles că reușita ei are la bază pasiunea pentru avicultură a lui Marin State și a familiei lui, care au preluat ruinele firmei Avicola și au pus pe picioare, în doar câțiva ani, o afacere prosperă, aliniată celor mai înalte standarde europene, atât din punct de vedere al tehnologiei folosite, cât și al calității produselor scoase pe piață.

IMG_20190928_150638Cea mai frumoasă mi s-a părut însă inițiativa prin care AVIS 3000 a dat un sens practic noțiunii de patriotism local, deschizând în 2012 un prim magazin cu produse alimentare “made in Hunedoara”. Proiectul a fost numit sugestiv „PRO HD”, adică produs în HUNEDOARA, fiind un îndemn “PRO HUNEDOARA”. PRO HD s-a dovedit mai mult decât un experiment al companiei AVIS, alăturându-i-se mai mulţi producători din industria alimentară a județului Hunedoara. În acest moment distribuția proprie de carne de pui și ouă, dar și cele mai bune, din ce în ce mai multe și mai diversificate produse locale pot fi gasite în cele 8 magazine AVIS, 18 magazine Pro HD din județul Hunedoara, dar și dincolo de granițele județului în care AVIS își are originea, în cele patru magazine PRO AB & HD deschise în Alba Iulia.

IMG_20190928_135851_1.jpgA fost o zi uimitoare, în care am aflat în premieră cum funcționează un complex avicol integrat. Am început cu vizitarea incubatoarelor pentru ouă, continuând cu halele cu pui de o zi, apoi cele cu tineret, pentru ca în final să ajungem la puii cei mari și la abator. Ne-am întâlnit cu o parte dintre angajații complexului și de la fiecare am aflat lucruri noi și interesante. AVIS 3000 produce carne curată, necolorată și neinjectată, care se vinde doar în magazinele AVIS și PRO HD, însă vestea bună este că ouăle se găsesc și în magazinele Lidl, singurul supermarket care vinde în exclusivitate ouă marcate cu cifra 2, provenite de la găini crescute liber în hale.

Mai multe detalii despre AVIS 3000 în interviul cu Alina State.

IMG_20190928_150029.jpgLa prânz am trecut din nou pe la cafeneaua Jos pălăria, unde gazdele noastre ne așteptau cu cafele, răcoritoare, înghețată artizanală și dulciuri excelente. Din acel moment, grupul s-a organizat astfel încât oaspeții bloggeri să viziteze obiective turistice din Ținutul Pădurenilor, iar gazdele împreună cu Chef Tinu să se ocupe de prepararea cinei.

Ce poți face cu produsele AVIS 3000

Nu trebuie să fii master chef ca să faci un pui la grătar, dar cu siguranță vei face diferența între puiul tău și cel făcut de Chef Tinu: ce gust, ce arome! Nu știu ce condimente a folosit – el ne-a asigurat că toate sunt 100% naturale – dar grătarul a fost fabulos!

IMG_20190928_212744.jpgNu trebuie să fii master chef nici ca să faci o tochitură de inimi și pipote cu mămăligă, dar dacă ești Chef Tinu, știi ce, când și cât să pui ca să iasă cea mai bună tochitură din lume, în plus garnisită cu trufe!

Bineînțeles că nu am rezistat tentației de a încerca și eu acasă produsele AVIS 3000. Ouăle gigantice sunt foarte bune fierte (așa îmi plac mie cel mai mult), iar carnea am preparat-o la cuptor, cu puțin usturoi, piper, sare după gust, un praf de cimbru și mărar uscat, plus o foicică de dafin.

IMG_20190929_165147.jpgDupă cum am explicat, ouăle AVIS 3000 se pot achiziționa din magazinele Lidl, însă pentru produsele din carne de pui trebuie să mergem la Hunedoara, să vizităm castelul Huniazilor, mănăstirile, casa memorială Drăgan Muntean, să dăm un tur pe la Cetatea Devei, să ne răcorim cu o limonadă sau o înghețată la cafeneaua Jos pălăria, răsfoind o carte în timp ce ne tragem sufletul, iar înainte de a pleca să găsim un magazin AVIS sau PRO HD, să umplem portbagajul cu bunătăți hunedorene și apoi drum întins spre casă, ca să nu ni se altereze cumpărăturile.

Asigurați-vă că aveți destul loc în congelator înainte de a pleca la drum, căci veți găsi oferte foarte avantajoase și garantat veți fi tentați să vă faceți provizii pentru mai mult timp. Ah, iar la plecare, foarte important: nu uitați să vă luați și niște virșli. Eu am uitat și regret și în ziua de azi… dar încă mă delectez cu bunătățile de la AVIS 3000, însă presimt că în curând o să mai fac o excursie #prinHD, că începe să fie loc în frigider!

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev. Evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu”, cotidianul Glasul Hunedoarei.