Un loc care merită văzut : Ținutul pădurenilor

Un loc care merită văzut : Ținutul pădurenilor

FR 300px-Flag_of_France.svg

Unul dintre locurile cele mai frumoase din țara noastră este Ținutul Pădurenilor, situat în județul Hunedoara, pe Valea râului Cerna, fiind delimitat la nord de valea Mureșului, la sud de Țara Hațegului și la vest de Munții Poiana Ruscă. Este considerat drept una dintre cele mai bogate zone etnografice ale Romaniei. În trecut, datorită reliefului, în majoritate culmi împădurite, principalele îndeletniciri ale „pădurenilor” erau exploatarea și prelucrarea lemnului și păstoritul.

Mai trecusem eu prin Hunedoara de câteva ori: în câteva excursii de-a lungul timpului, în vizită la prieteni, plus de două ori când am ratat ieșirea de pe autostradă, însă ultima vizită, cea făcută cu ocazia evenimentului #PrinHD, mi s-a părut cea mai interesantă dintre toate.

După vizitarea complexului avicol integrat Avis3000 și o gustare excelentă la „cafeneaua dependentă de cultură” Jos pălăria din Deva, am descins la o superbă vilă din zona de vacanță amenajată pe malul renumitului Lac Cinciș. Acest lac a fost creat artificial prin construirea barajului Cinciș, chiar la marginea orașului Hunedoara. Pentru a putea fi realizată această amenajare hidrografică, au fost strămutate cinci sate vechi din Ținutul Pădurenilor. Admirând splendoarea întinderii de apă, care parcă își schimbă înfățișarea cu fiecare moment al zilei, aș zice că efortul chiar a meritat.

Pentru cei care își doresc o vacanță inedită, printre obiectivele turistice din zonă se numără: Casa memorială Drăgan Muntean (solist vocal de folclor românesc), furnalul de la Govăjdia, Biserica fetelor, pădurea de corn sau pădurea de castani, turnul de observare și Catedrala Pădurenilor din Ghelari sau mănăstirile Marga și Prislop. Cu siguranță, o vizită la Castelul Huniazilor (cunoscut de asemenea sub numele de castelul Corvinilor) și la Sarmizegetusa Regia îți va face poftă de povești și de istorie, așadar merită făcută o vizită și la Cetatea Devei. Este un monument istoric construit în secolul al XIII-lea pe Dealul Cetății, în acel moment fiind una dintre cele mai importante cetăți ale Transilvaniei. Situată pe un deal înalt din Deva, cetatea dispune de o telecabină, care este și ea în sine un obiectiv. Este recomandat să urci cu telecabina și să cobori pe jos, deoarece în felul acesta poți descoperi toate frumusețile locului economisind timp și energie. Un lucru este cât se poate de cert: cetatea Devei oferă una dintre cele mai frumoase panorame pe care le-am putut vedea vreodată într-o zi însorită de vară.

Ce diaporama nécessite JavaScript.

Munţii Poiana Ruscă, unde se întinde acest ţinut, par la prima vedere uşor accesibili pentru drumeţi şi călători. Cei care s-au aventurat pe potecile lor s-au convins însă că nu este chiar aşa. Aceşti munţi au multe surprize. Pentru ca aceste surprize să fie plăcute, este nevoie de pregătire mentală şi fizică, însă cel mai important este să respectăm natura, să ne bucurăm de ceea ce ne oferă ea, fără să ne credem suntem stăpânii ei și mai ales să lăsăm curat în urma noastră!

Despre județul Hunedoara s-ar putea spune multe, dar cel mai bine este să-l descoperi la fața locului!

#PrinHD este un eveniment organizat de Călin Bobora și Cosmin Bachnev, evenimentul fiind sponsorizat de AVIS3000. Ne-au fost alături magazinele PRO HD & AB, Cafeneaua Jos Pălăria, Restaurantul Bistro ”Hai la Tinu” si cotidianul Glasul Hunedoarei.