Zaibăr, praz și voie bună la Băilești

Zaibăr, praz și voie bună la Băilești

Festivalului Zaibărului şi al Prazului

FR

Zilele orașului Băilești sunt un adevărat deliciu pentru orice amator de plimbări de weekend în căutare de experiențe inedite și de momente speciale. Băileștenii au intitulat sărbătoarea orașului lor în cel mai autentic stil oltenesc posibil, dedicând-o celor două produse pentru care zona de sud a României este renumită: zaibărul și prazul. În plus, evenimentul a fost și o comemorare a fiului urbei, marele actor Amza Pellea, o parte dintre activități fiind organizate chiar la casa memorială a acestuia. Locuitorii s-au adunat cu mic, cu mare în centrul orașului, pentru a se bucura de ofertele standurilor cu bunătăți tradiționale, cu obiecte de artizanat și, desigur, cu produse locale de cea mai bună calitate.

La standurile gastronomice s-au putut degusta, între altele: mâncare de praz, raci la cuptor, ciorbă de raci în dovleac, plăcintă cu praz, dulceață de lubeniță, pâine coaptă în țest cu brânză proaspătă, sarmale cu praz, pește umplut cu praz și chiar praz umplut cu brânză și asezonat cu măsline ! Habar nu aveam câte utilizări poate avea prazul! Ca să intru și eu mai bine în atmosferă, am făcut acasă o plăcintă cu praz, pe care am stropit-o cu zaibăr de la Crama Bărbulescu din Moțăței!

Nicăieri zaibărul și prazul nu sunt mai gustoase ca la ele acasă! Cultivarea zaibărului este o tradiție în zona Olteniei, ca și preparatele culinare pe bază de praz. Crama Bărbulescu, de la care am cumpărat un vin excelent, are o vie de 125 de ani vechime, plantată de străbunicul lui Bebe Bărbulescu, actualul proprietar, el însuși inginer agronom pasionat de viticultură. Gazdă bună, el ne-a lansat și invitația de a-i vizita beciul din com. Moțăței, str. Vasile Petre nr. 32, sau profilul de Facebook! Bineînțeles că alături de sticlele cu vin, ca orice oltean care se respectă, a adus și niște praz proaspăt din grădină care, din decor, s-a transformat destul de repede în marfă de vânzare.

Vreme superbă, oameni dragi, atmosferă convivială și mai ales mult suflet: a fost o experiență minunată!

Credite foto: http://adriansora.ro/